Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях
Четвер, 2024-04-25, 07:09
Головне меню

Пошук

Корисні посилання
  • StrikePlagiarism - Пере- вірка документа на плагіат

  • Календар
    «  Січень 2021  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Архів записів

    Головна » 2021 » Січень » 3 » Фабрика фальшивих дисертацій в університеті ЧНТУ. «Хазяйка» – Вікторія Геннадіївна Маргасова
    18:52
    Фабрика фальшивих дисертацій в університеті ЧНТУ. «Хазяйка» – Вікторія Геннадіївна Маргасова

    Фабрика фальшивих дисертацій в університеті ЧНТУ. «Хазяйка» – Вікторія Геннадіївна Маргасова

    Спеціалізована вчена рада Д 79.051.04 у Чернігівському національному технологічному університеті («Чернігівська політехніка») відзначилася серію захистів фальшивих дисертацій (Міщенко, Пінчук, Сакун). А головою цієї чудової спецради, де можна захистити чужі тексти як власну дисертацію, є Вікторія Геннадіївна Маргасова – доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри бухгалтерського обліку, оподаткування та аудиту ЧНТУ, того самого, який очолював доктор-професор Сергій Шкарлет, у «наукових» статтях і докторській дисертації якого були знайдені численні текстові запозичення без належних посилань (так званий академічний плагіат). Крім того, пані Маргасова є проректором з наукової роботи ЧНТУ і головою комісії з академічної доброчесності.

    Ну що ж. Настав час проаналізувати і її науковий доробок.

    Кандидатська дисертація на тему «Управління оборотним капіталом підприємства та оцінка його впливу на фінансовий стан підприємств (на базі харчової промисловості Чернігівського регіону)» (спеціальність 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит) була захищена в 2005 р.

    А досліджувати ми будемо її докторську дисертацію на тему «Стратегія забезпечення стійкості економіки України до загроз економічній безпеці» (спеціальність 08.00.03 – Економіка та управління національним господарством). Вона була виконана в рідному Чернігівському НТУ та захищена 30.04.2015 р. у Київському національному університеті технологій та дизайну (спецрада Д 26.102.05).

    Науковий консультант: професор, доктор економічних наук, Онишко Світлана Василівна, професор кафедри фінансових ринків та фінансових послуг Національного університету Державної податкової служби України.

    Офіційні опоненти:

    • Алимов Олександр Миколайович, доктор економічних наук, професор, завідувач відділу стратегічного потенціалу сталого розвитку Державної установи “Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України;
    • Єрмошенко Микола Миколайович,  доктор економічних наук,  професор, проректор з наукової роботи, завідувач  кафедри маркетингу, управління та економіки підприємства Національної академії управління;
    • Бондарук Таїсія Григорівна, доктор економічних наук,  професор, завідувач кафедри фінансів Національної академії статистики, обліку та аудиту Державної служби статистики України.

    Автореферат і докторську дисертацію можна завантажити тут або тут.

    За результатами дисертації опубліковано 66 наукових праць, зокрема 1 одноосібна монографія, що написана у 2014 р.:

    Маргасова В. Г. Система забезпечення стійкості національної економіки та її безпеки: теорія, методологія, практика управління. – Чернігів: "Десна Поліграф", 2014. – 415 с.

    Праці Маргасової, які опубліковані за темою дисертації, датовані 2008–2014 роками.

    У порівняльних таблицях жовтим кольором показані повні збіги текстів, бірюзовим – синоніми та перефразування. Твердження дисертантки про те, що це нібито вона робить якісь висновки чи аналіз, виділені фіолетовим. Зеленим кольором – свідомі або несвідомі зміни тексту, на які ми звертаємо увагу читачів. Особливо нам подобається заміна Росії на Україну та російської економіки на вітчизняну.

    Символом <…> позначені пропуски тексту, які зроблені, щоб вирівняти тексти в двох стовпчиках.

    Розділ 1. Концептуальні засади забезпечення стійкості економіки до загроз економічній безпеці (с. 19–138)

    Ось Вікторія Геннадіївна відразу бере бика за роги, тобто «творчо переробляє» таблиці з російської монографії 2009-го року, і при цьому пише, що джерело її схем – «складено та систематизовано автором» (або «побудовано»), хоча насправді це чужі дані, ну й добросовісно перекладає російський текст українською, сподіваючись, мабуть, що ніхто цього не побачить:

    Ускова Т.В. Управление устойчивым развитием региона. – Вологда: ИСЭРТ РАН, 2009. – 355 с. (прочитати її можна тут).

    А ось подивимося, як Маргасова майже цілком передирає в свою дисертацію наступну роботу:

    Казанцев С.В. Экономическая безопасность. Определение понятий // Мир новой экономики. – 2014. – №2. – С. 48–53. (Знайти її можна тут).

    І без усякого сорому пише «цього дослідження», «на нашу думку»:

    Опаньки! Маргасова винайшла нове слово в науці – «квантофіцируємий»! Ура!

    «Погіршення значень ознак за деяким критерієм» перетворилося в Маргасової на «Погіршення деякого критерію значень ознак». Вона взагалі не розуміє, про що пише! Тобто не розуміє, що перекладає українською!

    «Авторські трактування», тобто трактування панянкою Маргасовою? Яке нахабство! А може, то трактування Казанцева?

    Із захопленням читаємо далі. Майбутня докторка наук переписує все підряд:

    Іще одним джерелом натхнення для Вікторії Маргасової став автореферат дисертаційної роботи, що була виконана в московському Державному університеті управління та захищена 7 червня 2013 р.:

    Васильева Анна Сергеевна. Обеспечение экономической безопасности устойчивого развития национального хозяйства России. – Автореф. …канд. экон. наук, Москва, 2013.

    Розділ 2. Методологічні основи дослідження стійкості економіки до загроз і ризиків (с. 139–200)

    Після «розігріву» з першим розділом подивимося, як вільно повелася В. Маргасова з дисертацією Ольги Бондаренко в другому розділі своєї дисертації.

    Бондаренко Ольга Валеріївна. Українська економічна ментальність: соціально-філософський аналіз. – Дисертація…докт. філос. наук, Київ, 2008. (Дисертацію та автореферат можна знайти на сайті http://nrat.ukrintei.ua/).

    Посилання [30] у тексті Маргасової – це автореферат Бондаренко, це посилання правильне, хоча за правилами цитування не вистачає лапок. А ось посилання на роботи [32, 330, 347] – явно фальшиві, бо текст – один в один з тієї самої сторінки роботи Бондаренко (українською не можна писати «готовність й здатність», а треба «готовність і здатність», і ми бачимо простий копіпаст). І дуже дивною виглядає фраза авторки «признаємо», оскільки це «признає» не вона, а інші автори. Подальший текст від Маргасової теж старанно переписаний у Бондаренко. Додані лише словосполучення про «забезпечення економічної безпеки» – те, що так полюбляє писати ректор ЧНТУ, нині міністр освіти (див. проаналізовану раніше його роботу).

    Далі – знову переписування з автореферату О. Бондаренко, тільки вже без будь-яких посилань. І дійсно, навіщо церемонитися? Але тут Маргасова прокололася» – під час копіювання випало слово «сприяють» (зрушенням), тому смисл фрази втратився, а ми отримали доказ списування:

    А ось зрівняємо текст дисертації Маргасової з авторефератом російської докторської дисертації:

    Цветкова Галина Сергеевна. Формирование системной парадигмы взаимодействия институтов в условиях постиндустриальной экономики. – Автореферат… докт. экон. наук. – Казань, 2014 (завантажити можна тут).

    Молодець Маргасова! Не забула, переписуючи текст від «порєбріка», поміняти російський економічний менталітет на «вітчизняний»!

    І після прочитаного маргасівського тексту таке питання у нас виникло: хто це такі – таємні «агенти системи забезпечення стійкості економіки до загроз економічній безпеці»? Може, доктори економічних наук із Чернігівської політехніки?

    Розділ 3. Ресурсно-функціональне забезпечення стійкості економіки України до загроз економічній безпеці (с. 201–291)

    У дисертації Маргасової багато формул. Оскільки їх джерело не вказано, читач може подумати, що це розробка дисертантки, і подумати: «Яка розумниця!». Але насправді формули переписані з збірника 2003-го року Тамбовського державного технічного університету (Росія):

    Математические и инструментальные методы экономического анализа: управление качеством: Сб. науч. тр. / Под науч. ред. д-ра экон. наук, проф. Б.И. Герасимова. Тамб. гос. техн. ун-т. Тамбов, 2003. Вып. 9. 316 с.

    Усі ці формули є також у статті: Маргасова В. Г., Клименко Т. В. Економікобезпекознавство як інтегрований напрям забезпечення стійкості економіки до загроз (Науковий вісник ЧДІЕУ № 4 (24), 2014, с. 7–16), яка надійшла до редакції 16.12.2014. І також без посилань, нібито ці формули запропоновані світовій науці чернігівськими авторками. Але, як ми з’ясували, це не так.

    Більше того, наступна фраза з формулами, скоріш за все, була поцуплена звідси: Горелова Г.В., Радченко С.А. Программная система когнитивного моделирования социотехнических систем (Известия ТРТУ, 2004, 4(39), с. 227–231, див. тут).

    Розділ 4. Практичні домінанти стратегічного управління забезпеченням стійкості національних економік до загроз і ризиків (с. 292–356)

    Ось іще одне російське джерело, звідки пані Маргасова вправно стягнула цілі фрази:

    Зибарев М. В. Экономическая безопасность: учебное пособие. – Орск: Издательство ОГТИ, 2010. – 175 с. (Завантажити можна звідси).

    Ой, ну це просто чудово – взяти та переписати текст «із-за порєбріка» та замінити Росію на Україну. А потім викинути ще одне згадування Росії та отримати якусь дурнувату фразу про «недостатньо розвитку». А ще одна дурня вилізла – це те, що Маргасова вважає, що «проблема повинна полягати в тому, як домогтися її (економіки!! – Ю.Б., В.С.) формалізації». Ха-ха! А в оригіналі мова йшла про формалізацію тіньової економічної діяльності, а не формалізацію економіки!

    У дисертації Сергія Шкарлета були виявлені «російські вуха». Подібним, як бачимо, не гребує й Вікторія Маргасова. Ось читаємо текст, переписаний з автореферату кандидатської дисертації Аліми Базаровни Чимитової («Устойчивость развития экономических систем и критерии безопасности», 2003, див. тут), у якому Маргасова поміняла Росію на Україну. І якщо в оригіналі мова йшла про «неврегульованість механізму федерального устрою Росії», то Маргасова вже пише про «неврегульованість механізму територіального устрою України»!! Це вона про що? Ставить під сумнів унітарність держави Україна?

    А ось Маргасова переписує цілі сторінки звідси:

    Листопад Мария Евгеньевна. Концептуальные подходы к обеспечению экономической безопасности страны в глобальном мире // Вестник Южно-Уральского государственного университета. Серия: Экономика и  менеджмента. 2009 г., № 41, с. 4–12 (завантажити можна звідси).

    З чиїми там висловлюваннями погоджується Маргасова – з тексту дисертації невідомо. А ми знайшли – з висловлюваннями Марії Листопад, з уральського регіону Росії. І не тільки погоджується, а й переписує собі, втрачаючи при цьому справжнього автора.

    А погоджується вона з суто російськими поглядами на стосунки між країнами.

    Матеріали з ще одного джерела – з дисертації Світлани Миколаївни Макухи 2006-го року – передираються слово в слово у 2014-му.

    Макуха С. М. Протиріччя світогосподарських зв’язків і форми їх розв’язання в умовах включення перехідних економік у глобалізаційний процес. Дис… доктора економічних наук, Харків, 2006. (Дисертацію див. на сайті http://nrat.ukrintei.ua/).

    Великі шматки Вікторія Маргасова переписує з аналітичної доповіді Національного інституту стратегічних досліджень під назвою: Міжнародне безпекове середовище: виклики і загрози національній безпеці України (Б. О. Парахонський, Г. М. Яворська, О. О. Резнікова ; за ред. К. А. Кононенка. – К. : НІСД, 2013. – 56 с.; завантажити можна тут). Кілька разів вона ставить біля цитат (хоча й без лапок) правильне посилання – №235, а тому ми наведемо саме ті місця, де посилання на цю працю відсутні. Вона навіть видає чужий текст за свої власні висновки («Отже»), навіть за висновок дисертації!!! Переконаймося самі:

    Ні, ну цей висновок №4 – це ж не висновок з роботи Маргасової, це ж не продукт її інтелектуальної праці. Це чужий текст (власне, вступ до основного матеріалу), переписаний нею під виглядом її висновку.

    Закінчення цієї захоплюючої історії див. тут.

    Переглядів: 6469 | Додав: OS | Рейтинг: 4.2/10
    Всього коментарів: 0
    avatar
    Copyright http://false-science.ucoz.ua/ © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz