Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях
П`ятниця, 2024-04-26, 10:44
Головне меню

Пошук

Корисні посилання
  • StrikePlagiarism - Пере- вірка документа на плагіат

  • Календар
    «  Жовтень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Архів записів

    Головна » 2015 » Жовтень » 14 » Академік, що був науковим керівником фальшивої докторської дисертації, теж викритий у плагіаті
    16:40
    Академік, що був науковим керівником фальшивої докторської дисертації, теж викритий у плагіаті

    У січні 2015 р. ми повідомляли про те, що докторська дисертація одеського гінеколога В. В. Євдокимової є сфальшованою: огляд літератури переписаний із чужих джерел (перекладений з російської), результати досліджень узяті з чужих статей чи дисертацій, до того ж авторка свідомо змінювала чужі фотографії шляхом віддзеркалювання та повороту, а також замазування непотрібних деталей на цих фотографіях (див. тут). Цей плагіат і фальшування дослідів отримали відповідну оцінку Міністерства освіти і науки України: Вікторія Володимирівна Євдокимова була позбавлена наукового ступеня доктора медичних наук (Наказ Міністерства освіти і науки України від 29.09.15 №988).

    Науковим керівником цієї ганебної докторської дисертації був доктор медичних наук, професор, академік НАМН України, віце-президент НАМН України, ректор Одеського національного медичного університету Валерій Миколайович ЗАПОРОЖАН.

    Як таке могло трапитися? Чи знав науковий керівник, як дисертантка проводить досліди, звідки бере матеріал, рентгенограми, фотографії тканин?

    Та ось виявляється, що плагіат є не тільки в тексті роботи дисертантки. Він ще раз з'являється там, де ми знаходимо прізвище академіка, – в науковій статті, надрукованій в поважному журналі, де він стоїть першим автором (згідно загальних правил це місце "заброньоване" за тим, хто виконував основну частину роботи, а керівник звичайно розміщується наприкінці), а саме: Запорожан В. Н., Евдокимова В. В. Комплексная терапия наружного генитального эндометриоза с применением иммуномодуляторов. – Репродуктивная эндокринология, 2012, №6, с. 6–8 (http://reproduct-endo.com.ua/pdf/8/6-9.pdf).

    Порівняємо статтю (ліворуч у таблиці) з іншими джерелами. Однакові тексти виділені жовтим кольором, а змінені слова, але того самого змісту, а також трішечки "підправлені" цифри – бірюзовим. Однакові слова чи речення, що були перенесені в інше місце, виділені зеленим кольором. Звісна річ, автори "попрацювали" з чужим текстом.

    Стаття В. Запорожана (стор. і текст)

    Інше джерело (стор., текст і посилання)

    С. 8

    Время наступления менархе у пациенток с НГЭ – от 10 до 16 лет (в среднем 12,8 ± 2,1 года). Средняя продолжительность менструального цикла – 27,9 ± 3,8 дня, продолжительность менструального кровотечения в среднем – 5,2 ± 2,3 дня.

     

     

     

     

    С. 96

    Время наступления менархе у больных НГЭ находилось в пределах от 10 до 16 лет (в среднем 12,8±2,1). Средняя продолжительность менструального цикла составила 27,9±3,8 дней. Продолжительность менструального кровотечения в среднем была 5,2±2,3 дней.

    Джерело:

    Ярмолинская М. И. Генитальный эндометриоз: влияние гормональных, иммунологических и генетических факторов на развитие, особенности течения и выбор терапии, дисс. д.м.н., 2009.

    С. 8

    По данным спонтанного НСТ-теста, у всех лиц с эндометриозом до лечения было выявлено достоверное повышение активности нейтрофилов – до 43%. При этом активность нейтрофилов по данным стимулированного НСТ-теста у женщин с эндометриозом достоверно не отличалась от нормы.

     

    До начала лечения иммуномаксом у больных, страдающих эндометриозом, отмечалось достоверное повышение уровня фактора некроза опухоли α (ФНО-α) до 35%, интерлейкина 6-го типа (ИЛ-6) – в 1,5 раза, ИЛ-8 – в 5 раз (по сравнению со здоровыми). При этом уровень продукции интерферона типа γ (ИФН-γ) был снижен до 36%.

     

     

     

     

    С. 175

    У больных НГЭ основных и контрольной групп было выявлено достоверное увеличение активности нейтрофилов по данным спонтанного НСТ—теста более чем на 40 %. При этом активность нейтрофилов по данным стимулированного НСТ-теста у больных НГЭ достоверно не отличалась от нормы (табл. 73).

    До начала лечения у больных НГЭ по сравнению со здоровыми женщинами отмечалось достоверное повышение продукции МНК ПК in vitro ИЛ1р на 17 %, ФНОа на 30 %, ИЛб в 1,5 раза и ИЛ8 в 4,5 раза. Уровень продукции ИЛ2 и ИЛ4 МНК ПК больных женщин достоверно не отличался от нормы, а уровень продукции ИФНу был снижен на 35 %.

    Джерело:

    Павлов Роман Владимирович "Клинико-экспериментальное обоснования использования иммуномодуляторов в комплексной терапии наружного генитального эндометриоза". Докт. дисс. 2009. http://dibase.ru/article/30032009_pavlovrv/2

    С. 8

    У больных, в комплексной терапии которых был использован иммуномакс, через 1 мес после лапароскопии отмечалось увеличение продукции ИНФ-γ в 3,5 раза, при этом продукция ФНО-α и ИЛ-6 у этих пациенток уменьшилась на 22,5%, а ИЛ-8 – в 3,1 раза.

     

     

     

     

     

    С. 29

    У больных, в комплексной терапии которых использовался ронколейкин, через 1 месяц после лапароскопии отмечалось увеличение продукции … ИФНу — в 3,5 раза, при этом продукция ФНОа и ИЛ-6 у этих пациенток снижалась на 22,7 %, а ИЛ-8 — в 3,1 раза.

    Джерело:

    Сельков С. А., Павлов Р. В., Аксененко В. Использование ронколейкина в комплексной терапии генитального эндометриоза. Пособие для врачей. СПб, 2008 г.

    http://www.biotech.spb.ru/download.php?menu=books&list=download&id=1037.pdf

       

     

     

    На наступному рисунку – копія відповідної сторінки зі статті академіка:

    Ця таблиця скомпільована із 4-х таблиць Павло­ва (№75, 76, 77, 78, див. праворуч у порівняльній таблиці); цифри звичайно різняться на одиницю в останньому розряді чисел.

    Ронколейкін – препарат, що містить інтерлейкін-2. Імуномакс – препарат неясного (?) складу; пишуть, що він містить кислий пептидоглікан з молекулярною масою 1000–40000 кДа. Якщо автори досліду насправді його не проводили, а лише замінили назву препарату в чужій таблиці та одну соту в середніх значеннях та одну соту в діапазоні "плюс-мінус", "доводячи" корисність іншого препарату, то це вже не просто підробка наукових результатів, а фальсифікація,  що тягне на кримінальну відповідальність, оскільки цим препаратом будуть лікувати (і лікують!) хворих.

    Що ж це виходить? У славному Одеському національному медичному університеті напрацьований великій досвід, як треба фальшувати наукові роботи? Та ще й під керівництвом ректора? Як то писали не так давно, "руководящая и направляющая сила"…

    Як зазначив з приводу плагіату Євдокимової один з користувачів Фейсбуку, треба перевірити на плагіат усі дисертації, де керівником був В. Запорожан, і всі дисертації, що захищалися в даній спеціалізованій Раді.

    І на додаток.

    З інтерв'ю В. Запорожана під заголовком "Главное – готовить врачей самой высокой пробы", яке він дав газеті "Дзеркало  тижня" 31 серпня 2012 р., – у рік, коли вийшла проаналізована нами стаття:

    "Я глубоко убежден, что учителями в медицине должны быть интеллигентные люди. Я очень дорожу чистоплотными отношениями с людьми и творчеством в работе".

    З лекції В. Запорожана на тему "ЭВОЛЮЦИЯ НРАВСТВЕННОСТИ" (http://zaporozhan.name/scientific_work/contentid/576):

    "В своей практике вы будете встречаться с людьми интеллигентными и  образованными, и вам просто необходимо знать, что такое  духовность, нравственность, мораль".

    "Термин «нооэтика» был предложен одесской медико-философской школой и признан ведущими отечественными и зарубежными учёными. Главной целью нооэтики является стремление предотвратить прогресс технократического  развития, который  является движущей силой современного общества, и задуматься о прогрессе сознания в условиях противоречий  материального и духовного.  Ведь именно извечный конфликт материального и духовного, по мнению академика Вернадского,  является первопричиной кризиса нравственности".

    І ось ще одна цитата з роботи академіка:

    "Человечество развивается технологически, но, к сожалению, нравственно и психологически деградирует. Все это вызывает большую тревогу и озабоченность".

    Олег Смірнов

    Переглядів: 4051 | Додав: OS | Рейтинг: 2.9/12
    Всього коментарів: 7
    avatar
    1 Eriugen • 19:51, 2015-10-14
    Респект Ювенальичу
    avatar
    2 geneticmsc • 10:40, 2015-11-09
    Дуже цікаво, чи знав якийсь Олег Смирнов, який написав цю статтю, що таке "ендометріоз" і "лапараскопію" до того, як відкрив Вікіпедію?
    Забавно, як кандидат біологічних наук намагається критикувати в галузі медицини лікаря з багаторічним стажем)))
    У вас в в Сумах всі кандидати наук такі вискочки, що дзявкають на докторів наук і академіків?)
    avatar
    0
    3 OS • 11:28, 2015-11-09
    Шановний Віталію Ветрове (geneticmsc)!

    Дуже дякую, що Ви не знайшли нічого, щоб сказати саме про факт плагіату академіка, а "дзявкаєте" (Ваш вислів) на особистість того, хто цей плагіат знайшов!

    Тим самим Ви підтверджуєте, що плагіат був, і Ви цілком на стороні академіка і таких, як він, плагіаторів!
    avatar
    4 geneticmsc • 19:08, 2015-11-09
    На жаль, будучи на багато нижче в ієрархії наукового світу, я не можу судити про якість наукової роботи мого ректора.
    Хоча кому я це кажу ... вас це не зупиняє)). Біолог судить об акушерстві - а чого радіотехніка не покликали, може, він краще зможе зробити рецензію на дисертацію?))
    Просто смішно дивитися, як на людину, яка має велику кількість учнів, просуває генетику в університеті і бореться з корупцією якийсь намальований кандидат наук з Сум намагається нагнати чорнуху)).
    Цікаво, скільки товаришеві Смірнову заплатили))
    avatar
    5 sergviloridze • 20:14, 2015-11-09
    Скинули в общежитии ссылку. Не поверил. Перечитал - комиссию возглавляет некто Арбузова.
    Кто такая? На каких правах? Неужели нужно быть слепым, чтобы не видеть, что эта родственница г-на Арбузова из той же воровской шайки?
    Я, конечно, не знаю, кем и при каких условиях комиссия создавалась, но хотелось бы тут независимую оценку деятельности, желательно, от людей, не входящих в состав комиссии.
    А что по поводу плагиата... Почему бы комиссии не начать проверку со своих Alma mater? А то выходит как какая-то нацеленная охота - из пяти расследований два опубликованных - в сторону нашего университета... Или вы хотите сказать, что в Одессе вот такие вот "козлы", а у вас - все святые?
    Выглядит как чёрный пиар, неясно, правда, кому нужный.

    С уважением, Сергей.
    avatar
    3
    6 OS • 23:30, 2015-11-09
    Шановний Віталію (geneticmsc)!

    Я не "сужу" про акушерство, а написав про факти плагіату, до того ж безкоштовно.
    До речі, це може зробити й радіотехнік, і навіть слюсар-сантехнік, аби тільки вмів читати та порівнювати два тексти. Сподіваюся, що й Ви це можете зробити. Ви також могли б долучитися  до роботи з виявлення інших випадків плагіату в українських дисертаціях.

    Я не є "намальованим" кандидатом, бо захищав дисертацію в інституті Академії наук СРСР, в доінтернетну епоху.
    Це, на жаль, сьогодні така склалася ситуація, що дисертації сфальшовані, і весь експеримент - це насправді "copy-paste" чужої роботи. І до цього, до речі, приклав руку одеський академік Запорожан, - він був керівником фальшивої докторської дисертації.

    Шановний Сергію Вілорідзе!

    Стосовно голови Комісії і хто її призначив - подивіться на нашому сайті. Там написано: "Постанова Бюро Президії НАМНУ про призначенння Голови Комісії з питань боротьби із лженаукою та фальсифікацією наукових досліджень №13 від 22.09.2014".
    Пошук джерел інформації - це те, чому мають учити в навчальному закладі, в тому числі в Одеському медичному університеті. Дуже легко за прізвищем та ім'ям членів Комісії знайти про них інформацію (скористайтеся, наприклад, Google, у разі труднощів Ви можете когось покликати на допомогу). Тоді не доведеться писати такі фрази: "Я, конечно, не знаю, кем и при каких условиях комиссия создавалась".

    Робота стосовно виявлення плагіату спрямована не тільки на те, щоб виявити, як Ви пишете, "козлов", а й з виховною метою, щоб це було соромно робити.

    Стосовно прізвища голови Комісії зазначу, що в світі є багато людей з однаковими прізвищами. Це зовсім не означає, що вони близькі або далекі родичі. До згаданої Вами особи "из той же воровской шайки" голова Комісії не має стосунку ані ділового, ані родинного. Тому ваша фраза - "Неужели нужно быть слепым, чтобы не видеть, что эта родственница" - є помилковою.

    Заодно зазначу, що коментарі з особистими образами видаляються. Це вже робиться, і буде робитися й далі.

    Як писав академік Запорожан, "Человечество развивается технологически, но, к сожалению, нравственно и психологически деградирует. Все это вызывает большую тревогу и озабоченность".
    Ось з цим я згоден. Сподіваюся, що студенти Одеського медичного університету виростуть чесними й добропорядними людьми.

    Олег Смірнов
    avatar
    7 bav99 • 11:28, 2016-01-27
    "академік" тим більше не має права займатися плагіатом, а якщо таке сталося він мав тихо піти у небуття.
    avatar
    Copyright http://false-science.ucoz.ua/ © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz