Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях
П`ятниця, 2024-04-26, 02:30
Головне меню

Пошук

Корисні посилання
  • StrikePlagiarism - Пере- вірка документа на плагіат

  • Календар
    «  Січень 2017  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Архів записів

    Головна » 2017 » Січень » 13 » Відкрита заява групи «Дисергейт» щодо ситуації із НАЗЯВО
    18:41
    Відкрита заява групи «Дисергейт» щодо ситуації із НАЗЯВО

    Прем’єр-міністру України Гройсману В. Б.

    Першому заступнику голови Комітету ВР

     з питань науки і освіти Співаковському О. В.

     

    ВІДКРИТА ЗАЯВА ГРУПИ «ДИСЕРГЕЙТ» ЩОДО СИТУАЦІЇ ІЗ НАЗЯВО

     

             Ми – представники громадської антиплагіатної ініціативи «Дисергейт» – змушені звернутися до Вас із відкритою заявою за наступної причини:

             Кабінет Міністрів України (далі Кабмін) та Прем’єр-міністр України в порушення норм чинного законодавства України щодо звернення громадян не надали відповіді на нашу заяву від 22 листопада 2016 року, в якій члени антиплагіатної ініціативи «Дисергейт» просили дати пояснення причин виключення за ініціативою МОН України з Постанови Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 № 567 «Про затвердження Порядку присудження наукових ступенів» розділів про «Позбавлення наукових ступенів» і «Розгляд апеляцій». У зв’язку з цим та задля уникнення ситуації зневажання прав громадян надалі наші заяви, які стосуються загальносуспільних проблем, будуть відкритими та оприлюдненими через соціальні мережі.

             Нехтування представниками системи центральних органів виконавчої влади норм права та здорового глузду створює ризики втрати довіри з боку науково-освітянської спільноти України.

             По суті питання

             В Законі України «Про вищу освіту» передбачено створення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (надалі – НАЗЯВО), яке має взяти на себе певні регуляторні та контрольні функції, котрі за нормами попереднього закону «Про вищу освіту» виконувалися Міністерством освіти і науки, Вищою атестаційною комісією та Державною акредитаційною комісією України. Виходячи з даних офіційного сайту «Урядовий портал», з вересня-жовтня 2016 р. було розпочато роботу НАЗЯВО (http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=249218698).

    Якщо НАЗЯВО офіційно розпочало свою роботу, то це апріорі передбачає чітку, загальновідому, розроблену, діючу нормативно-правову базу, систему документообігу, офіційні контакти та систему зв’язків з фізичними, юридичними особами України та світу.

             Проте до сьогоднішнього дня, тобто до 11.01.2017 р., громадськість не має офіційної інформації: розпочало чи ні НАЗЯВО офіційно виконувати обов’язки, передбачені Законом України «Про вищу освіту». Про цей невизначений стан з НАЗЯВО свідчать такі факти:

    1. НАЗЯВО не має офіційної адреси для листування, офіційного сайту, з якого можна дізнатися офіційну інформацію про його склад, видані накази, правову базу, якою керується НАЗЯВО, контакту інформацію, розклад роботи Агентства тощо. Проте, є сторінка НАЗЯВО у соціальній мережі fb - «Фейсбук»: «Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти» (https://www.facebook.com/Національне-агентство-із-забезпечення-якості-вищої-освіти-375617129302966/). На цій сторінці розміщується інформація, фотоматеріали про заходи, які свідчать про те, що НАЗЯВО нібито працює. Однак, наявність сторінки у соцмережі не дає можливості для звернення задля отримання офіційної відповіді установи, як це передбачено законодавством України.
    2. Виходячи з офіційних даних сайту «Вища освіта», 21 жовтня 2016 р. Головою НАЗЯВО було обрано пана Сергія Храпатого (http://vnz.org.ua/novyny/podiyi/9654-sergija-hrapatogo-obrano-golovoju-nazjavo). Проте досі не відомо, чи затверджений він офіційно Кабміном на цій посаді.
    3. Якщо виходити з інформації на сторінці у соціальній мережі fb, то НАЗЯВО працює. Тоді незрозуміло, на яких легітимних підставах МОН України продовжує проводити ліцензування, акредитацію вищих навчальних закладів України, давати дозвіл на відкриття спеціалізованих вчених рад, затверджувати рішення спеціалізованих вчених рад щодо присудження наукових ступенів.
    4. Якщо виходити з того, що НАЗЯВО працює, то варто спитати, чи здійснюється оновлення нормативної бази у відповідності до норм нового Закону України «Про вищу освіту», зокрема тих, що стосуються присудження/позбавлення наукових ступенів.

    Таким чином, на сьогоднішній день створена штучна колізія, яка не дає змогу повноцінно, на законних підставах науковим, науково-дослідним установам, вищим навчальним закладам, громадянам України реалізувати Закон України «Про вищу освіту».

    У зв’язку з вищезазначеним ми просимо Верховну Раду, Кабінет Міністрів, Прем’єр-міністра України дати відповідь на наступні питання:

    1. Працює НАЗЯВО офіційно чи ні?
    2. Чи можна адресу «м. Київ, вулиця Володимира Винниченка, 5», яка зазначена у Постанові Кабміну №244 від 15 квітня 2015 р. «Про утворення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти», вважати офіційною адресою НАЗЯВО, на яку можна фізичним і юридичним особам України та світу надсилати кореспонденцію?
    3. За якою адресою і з яких офіційних сайтів НАЗЯВО фізичні і юридичні особи України та світу можуть отримати інформацію про графік його роботи, контактну інформацію та нормативно-правову базу?
    4. Чи затверджено Кабінетом Міністрів України Голову НАЗЯВО та якою датою?
    5. Якщо Кабінетом Міністрів Голову НАЗЯВО не затверджено, то чи були у цьому зв’язку накладені певні правові, функціональні та інші обмеження на виконання членами та обраного Голови НАЗЯВО їхніх безпосередніх? В яких нормативних документах це зазначено і затверджено?
    6. Якщо НАЗЯВО офіційно функціонує, то чому досі йому не було передано у повному обсязі, як це передбачено Законом України «Про вищу освіту», регуляторні та контрольні функції, сутність яких також зазначена і в «Статуті Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти»?
    7. Якщо НАЗЯВО офіційно функціонує, то на яких правових підставах Міністерство освіти і науки України продовжує виконувати функції, які законами України належать до повноважень НАЗЯВО?
    8. Чи зверталися члени НАЗЯВО до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо невизначено стану НАЗЯВО, яке склалося у країні на сьогодні?

     

    З повагою, представники антиплагіатної ініціативи «Дисергейт»:

    1. Благодєтєлєва-Вовк Світлана, канд. екон. наук, доц., ГО ТРОН.
    2. Болдирєв Олексій, канд. біол. наук, м. н. с. Інституту фізіології НАН.
    3. Досенко Віктор, докт. мед. наук, проф., завідувач відділу Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця НАН України.
    4. Єгорченко Ірина, канд. фіз.-мат. наук, старший науковий співробітник Інституту математики НАН України.
    5. Пархоменко Тетяна, докт. філос. наук, проф.
    6. Сингаївська Алла, канд. філос. наук, ГО Центр науково-освітньої етики.
    7. Смірнов Олег, канд. біол. наук, доцент СумДУ.
    8. Шарапов Сергій, докт. фіз.-мат. наук, завідувач лабораторії ІТФ НАНУ.
    9. Шестакова Елеонора, докт. філол. наук., член міжнародної медіалінгвістичної комісії (від України) Міжнародного комітету славістів (під патронатом ЮНЕСКО).
    Переглядів: 3175 | Додав: OS | Рейтинг: 2.0/4
    Всього коментарів: 5
    avatar
    1 grabovoy • 19:17, 2017-01-13
    Підтримую! Готовий бути 10 у списку підписантів.
    avatar
    2 nikolajizubov • 19:25, 2017-01-13
    Підтримую і готовий підписатися.
    Д. філол. н., проф. М. І. Зубов, ОНУ ім. І. І. Мечникова
    avatar
    3 v_kravchenko • 20:13, 2017-01-13
    Підтримую. Прошу додати пункти стосовно а) незрозумілого КВЕДУ НАЗЯВО, згідно якого воно надає послуги комерційним клієнтам з брокерства, метеопрогнозів та агроконсалтингу та 2) за які кошти проводилися різномантітні зібрання та відрядження членів НАЗЯВО, якщо в нього ще відсутнє фінансування   https://yadi.sk/i/qmhkROfn35po2y
    avatar
    4 bav99 • 09:10, 2017-02-22
    Нарешті запрацював сайт НАЗЯВО http://naqa.gov.ua (вул. Бориса Грінченка, 1) але ще без наповнення.
    avatar
    5 bav99 • 14:50, 2017-08-18
    Коли нарешті запрацює НАЗЯВО?
    avatar
    Copyright http://false-science.ucoz.ua/ © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz