Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях
Вівторок, 2024-04-23, 14:04
Головне меню

Пошук

Корисні посилання
  • StrikePlagiarism - Пере- вірка документа на плагіат

  • Календар
    «  Вересень 2019  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Архів записів

    Головна » 2019 » Вересень » 10 » Товкай - плагіат у дисертації
    22:26
    Товкай - плагіат у дисертації

    Хірург О. Товкай збирається захищати докторську дисертацію з плагіатом і фальсифікаціями

     

    У Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова НАМН України (спеціалізована вчена рада Д 26.561.01) 13 вересня відбудеться захист докторської дисертації Олександра Андрійовича Товкая за спеціальністю 14.01.03 (хірургія) на тему «Захворювання надниркових залоз та їх хірургічне лікування із застосуванням відео-ендоскопічних операцій» (завантажити її можна тут). Автореферат завантажити можна тут.

    О. А. Товкай – директор Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України.

    У своєму авторефераті він наголошує, що створив «новий напрям у хірургічному лікуванні пацієнтів із захворюваннями надниркових залоз в Україні», «розробив та впровадив нові підходи до виконання малоінвазивних втручань», «розробив комплекс діагностичних та лікувальних заходів у пацієнтів із захворюваннями надниркових залоз», а сама дисертаційна робота «є самостійним науковим дослідженням здобувача»

    Усе було б гарно, якби не…

    Якби не плагіат та фальсифікації.

    Ось публікації, з яких директор трансплантаційного центру О. Товкай запозичив текст у свою дисертацію без належного цитування, провів, так би мовити, хірургічну операцію по пересадженню чужого тексту у свою дисертацію:

    1. Щекатурова Л. В. Спектр клініко-патогенетичних варіантів первинного гіперальдостеронізму. – Междунар. эндокринологич. ж-л, 2015, №2, с. 132–137 (завантажити); далі в тексті – «стаття Щекатурової».
    2. Щекатурова Л. В. Розробка алгоритму диференційної діагностики та лікування різних форм первинного альдостеронізму (кандидатська дисертація, 2012; розділ 4) (завантажити); далі в тексті – «дисертація Щекатурової».
    3. Кунатовський М. В. Передопераційна медикаментозна підготовка α-адреноблокаторами як невід’ємна складова периопераційного анестезіологічного менеджменту лапароскопічних адреналектомій при феохромоцитомі. – Клінічна ендокринологія та ендокринна хірургія, 2016, №2, с. 74–84 (завантажити); далі в тексті – «стаття Кунатовського».
    4. Кунатовський М. В., Ларін О. С., Дубров С. О. Інтраопераційна корекція гемодинамічних порушень у пацієнтів із феохромоцитомою надниркових залоз. – Клін. ендокринологія та ендокринна хірургія, 2016, №4, с. 43–51 (завантажити); далі в тексті – «стаття Кунатовського, Ларіна, Дуброва».
    5. Черенько С. М. Скрытый и субклинический варианты синдрома Кушинга: распространенность, диагностика, лечебная тактика. – Здоров’я України, 19.04.2013, с. 54–56 (завантажити); далі в тексті – «стаття Черенько».
    6. Ларін О. С., Черенько С. М. Лапароскопічна адреналектомія в лікуванні пухлин надниркових залоз. – КЕЕХ, №2, с.55-58 (завантажити); далі в тексті – «стаття Ларіна, Черенько».

     

    У порівняльних таблицях ідентичні фрагменти виділені жовтим кольором, а перенесені чи замінені слова – бірюзовим.

    У наведеній порівняльній таблиці зазначені лише основні фрагменти прикладів плагіату тексту, таблиць та рисунків та фальшивих посилань на літературу. У роботі є також самоплагіат із опублікованих автором у співавторстві праць (вони згадуються серед опублікованих автором праць, але відсутні в списку літератури, і на них немає посилань по тексту дисертації).

    До роботи є багато й інших претензій. Наприклад, дуже дивно виглядають три (!) однакові методичні рекомендації (де вказано 18 співавторів) з диференційної діагностики артеріальних гіпертензій, які були надруковані 2014 року, але в різних виданнях (посилання №№42–44 в авторефераті).

    Сподіваємося, усі викладені факти будуть розглянути Спеціалізованою вченою радою Д 26.561.01 інституту ім. Шалімова. І тут у неї є дві можливості – або заплющити очі на плагіат і фальсифікації, або стати на шлях правди.

    За матеріалами, надісланими до ГО «ТРОН» та членів «Дисергейту»

    Фото з сайту http://endocenter.com.ua/

    Переглядів: 4102 | Додав: OS | Рейтинг: 3.0/2
    Всього коментарів: 10
    avatar
    1 doctor • 17:36, 2019-09-11
    Доброго дня, 
    Вами наведені некоретні претензії щодо вирористання О.А. Товкаєм посилань на 
  • Кунатовський М. В. Передопераційна медикаментозна підготовка α-адреноблокаторами як невід’ємна складова периопераційного анестезіологічного менеджменту лапароскопічних адреналектомій при феохромоцитомі. – Клінічна ендокринологія та ендокринна хірургія, 2016, №2, с. 74–84 (завантажити); далі в тексті – «стаття Кунатовського».
  • Кунатовський М. В., Ларін О. С., Дубров С. О. Інтраопераційна корекція гемодинамічних порушень у пацієнтів із феохромоцитомою надниркових залоз. – Клін. ендокринологія та ендокринна хірургія, 2016, №4, с. 43–51 (завантажити); далі в тексті – «стаття Кунатовського, Ларіна, Дуброва».

    Направді, ці дані первисно були надруковані в праці:
     
    Анестезіологічний менеджмент феохромоцитом в умовах спеціалізованого ендокринологічного центру / С. М. Черенько, С. О. Дубров, М. В. Кунатовський, О. А. Товкай, С. О. Тарасенко // Міжнар. ендокринол. журн.. - 2016. - № 2. - С. 115-123
    посилання на сайт: http://iej.zaslavsky.com.ua/article/view/70952
    В цій статті (бо я є її співавтором було вперше ведені ці дані, які потім використовує Кунатовській М.В в своїх наступних статтях із посиланням на Анестезіологічний менеджмент феохромоцитом в умовах спеціалізованого ендокринологічного центру / С. М. Черенько, С. О. Дубров, М. В. Кунатовський, О. А. Товкай, С. О. Тарасенко // Міжнар. ендокринол. журн.. - 2016. - № 2. - С. 115-123.

    Будьте, будь ласка коректні, коли разміщуєте інформацію.
    З повагою, 
    С.О. Тарасенко

    starasenkoenko1@gmail.com
  • avatar
    0
    2 OS • 19:39, 2019-09-11
    Шановний Сергію Олександровичу!

    Фрагмент дисертації Товкая на с. 231–232 «Оптимальний преанестезіологічний менеджмент… таких як фентоламін, феноксибензамін, урапідил… [52] … вважаються безпечними» дійсно має повну подібність із згаданою Вами статтею, але на неї Товкай також не посилається, що є неприпустимим. Більше того, його посилання №52 на статтю Waguespack SG et al. (A current review of the etiology, diagnosis, and treatment of pediatric pheochromocytoma and paraganglioma. J Clin Endocrinol Metab. 2010;95(5):2023-2037) відрізняється від посилань №5–9 у Вашій статті. У цитованій Товкаєм роботі №52 (https://academic.oup.com/jcem/article/95/5/2023/2596395) взагалі не згадуються фентоламін (phentolamine) та урапіділ (urapidil), тому доводиться визнати, що вказане Товкаєм посилання №52 в даному контексті є фальшивим (дякую Вам за цю «наводку»).

    Що стосується другого великого фрагменту дисертації на с. 236–240 «Запропонований алгоритм етапного… протягом 5 діб», який також присутній у вказаній Вами статті, зазначу, що у Вашій статті – 5 соавторів, і тому не зрозуміло, ким саме був запропонований цей алгоритм – одноосібно Товкаєм чи ще кимось. На Вашу статтю у цьому тексті Товкая посилання немає, тому визначити авторство алгоритму є неможливим.

    Окремо зазначу, що:
    1)     ця Ваша стаття взагалі не згадується в дисертації Товкая, натомість
    2)     Товкай на сс. 15, 245, 327 дисертації дає посилання на іншу статтю з тією самою назвою: Черенько С.М., Дубров С.О., Кунатовський М.В., Товкай О.А., Тарасенко С.О. Анестезіологічний менеджмент феохромоцитом в умовах спеціалізованого ендокринологічного центру. Міжнародний ендокринологічний журнал. 2016. №2(74). С. 71‒79.

    Щось у мене є велика підозра, що один і той самий текст публікувався двічі в двох різних журналах в одному й тому самому році. Я не маю ентузіазму перевіряти цю підозру, Вам видніше, чи справедлива вона. Але якщо це так, то зазначу, що це також є неприпустимим.
    Використання Кунатовським знову того ж самого великого фрагменту тексту ще в третій статті теж мене дуже дивує.

    З повагою,
    Олег Смірнов
    avatar
    3 doctor • 02:14, 2019-09-12
    Шановний пане Олеже, 
    Ви пишете - "Окремо зазначу, що:
    1)     ця Ваша стаття взагалі не згадується в дисертації Товкая, натомість
    2)     Товкай на сс. 15, 245, 327 дисертації дає посилання на іншу статтю з тією самою назвою: Черенько С.М., Дубров С.О., Кунатовський М.В., Товкай О.А., Тарасенко С.О. Анестезіологічний менеджмент феохромоцитом в умовах спеціалізованого ендокринологічного центру. Міжнародний ендокринологічний журнал. 2016. №2(74). С. 71‒79."

    Згадувана мною стаття -  Анестезіологічний менеджмент феохромоцитом в умовах спеціалізованого ендокринологічного центру / С. М. Черенько, С. О. Дубров, М. В. Кунатовський, О. А. Товкай, С. О. Тарасенко // Міжнар. ендокринол. журн.. - 2016. - № 2. - С. 115-123 находиться за  посиланням http://iej.zaslavsky.com.ua/article/view/70952 
    І ЦЕ Є ТАЖ САМА СТАТТЯ, що згадуєти Ви, але тільки в ней правильні сторінки. Мені не відомо звідки сторінки 71-79. 
    То це може бути тілько технічна помилка, але не фальсифікація.
    А Ви, ІМХО, просто перекручуєте факти, накидуєте "води" з головним посиланням жирним шрифтом "фальсифікація"/"плагіат".

    Я вже не майже півроку, як не є співробітником УНПЦЕХТЕОіТ і не планую туди повертатись. І меня байдуже як буде чи не буде працювати Товкай О.А.  Але перевертати з ног на голову науково-лікувальну роботу кілька десятків першокласних хірургів і анестезіологів, частиною команди которих свого часу був і я - це неправильно і вішати ярлики на людину без поводу - це тех ФАЛЬСИФІКАЦІЯ.
    avatar
    4 doctor • 02:16, 2019-09-12
    Якщо є опіска в сторінках - так вкажіть на це людині, але не треба робити с мухі слона - що є посилання на статтю з такою  самою назвою, в тим самим журналі, с тими самими соавторамі, в тим самим році, але на другі сторінки. 
    Це не фальсифікація - це технічна помилка. 
    Смертельна помилка? "КАЗНИТЬ НЕЛЬЗЯ ПОМИЛОВАТЬ". Відразу ставимо кому після першого слова? 
    Напішить людині, що вона зробила помилку. Але давайте перші наведені дані як за правдоподобні.

    У мене не було часу вичитувати дисертації і посилання - є інші справи, а для цього є наукові  рецензенти і опоненти в СпецРадах.

    Але СУТЬ ЦІЄЇ РОЗБІРКИ в тому, що це продовження "брудної гри" між Черенько Сергієм Макаровичем, який попередньо був науковим керівником Товкая Олександра Андрійовича і після того, як  1 жовтня 2018 року програв Товкаю на виборах на посаду директора відмовився від свого учня - Товкая О.А. і зараз просто зводить рахунки із своїм опонентом -  Товкаєм Олександром Андрійовичем. Особисто мені ні Товкай ні Черенько після часу виборів не подобаються як люди, але це моє сприйняття іх, бо вікрив для себе з іншої сторони. 
    Але вони гарні хірурги. І оперують вони гарно. Вони десяткі років РАЗОМ працювали і оперували РАЗОМ хворих з патологією наднирників. І можуть фото мати одних і тих самих пацієнтів, бо один був асистентом, другий хірургом і навпаки. І разом друкували наукові роботи - як, наприклад та, що згадувалась мною. 
    А робити дурня, клеймити працьовиту людину  - це зараз модно. 
    "Лікарі - всі вбивці. Наковці - фальсифікатори. Хтось з кимсь незгоден - ворог нації і т.д." Перепрошую за емоції.

    Прошу зазначити, що я не сперечаюсь з Вами відносно статей Черенько, шановний пане Олеже. Я не приймав участі в їх написанні або наборі первинного матеріалу. 
    Мене обурило тільки те, що Ви навели статті Кунатовського як 100% доказ вини Товкая як плагіатора. Але направді статті Кунатовського  надруковані пізніше оригінальної, першої статті - Анестезіологічний менеджмент феохромоцитом в умовах спеціалізованого ендокринологічного центру / С. М. Черенько, С. О. Дубров, М. В. Кунатовський, О. А. Товкай, С. О. Тарасенко // Міжнар. ендокринол. журн.. - 2016. - № 2. - С. 115-123 ,  посилання http://iej.zaslavsky.com.ua/article/view/70952, в которих Кунатовський, зверніть увагу не Товкай, використовує частини попередніх робіт.
    То причому тут Товкай. Яка вина Товкая, що Кунатовський використовувал далі частини першої великої роботи.
    avatar
    5 doctor • 02:17, 2019-09-12
    Насправді Товкай використав свою статтю (Анестезіологічний менеджмент феохромоцитом в умовах спеціалізованого ендокринологічного центру / С. М. Черенько, С. О. Дубров, М. В. Кунатовський, О. А. Товкай, С. О. Тарасенко // Міжнар. ендокринол. журн.. - 2016. - № 2. - С. 115-123 ,  посилання http://iej.zaslavsky.com.ua/article/view/70952 )
    Можливо, є помилка з указанням сторінок, яку Ви знайшли, бо є уважним редактором.
    Я пишаюсь своєю участі в цій роботі - бо то є одна з них науково-практичних робіт, яка допомгла знизити періопераційні ускладнення у пацієнтів з ФЕОХРОМОЦИТОМАМИ до НУЛЯ!!! І це робота команди славних хірургів і анстезіологів...

    То відкинувши статтю Кунатовского - скільки там співпадінь на 300 з плюсом сторінок - 4-5 сторінок ?
    Це в відстотках 2% (ДВА). 
    ТО за 2% недоведених співпадінь (не сперечайтесь - бо посилання на Кунатовського в Вашому розслідуванні є помилковим, ТОВКАЙ  ПОСИЛАВСЯ НА СВОЮ СТАТТІ і текст використовував із СВОЄЇ статті. То все можливо, всі люди, а не роботи, і Ви і Я, і Товкай, і Черенько, всі можуть помилитися. То можливо і Ви помилилися і відносноінших "фактів" якоби "порушень " Товкаєм... 
    То за 2% недоведених співпадінь в роботі, яка узагальнює працю в галузі "хірургії наднирників" цілого НДІ із тисячами відданих часів лікарями, медсестрами, молодшим сестрами на лікування хворих - це все фальсифікат з Вашої точки зору? 
    До чого Ви йдете? 
    Чи у Вас власні "рахунки " з Товкаєм. У Черенька, то зрозуміло, є  мотиви - був роками 1-м заступником Ларіна О.С., керівником ендокринної хірургії, але якось там Товкая, учня Черенька, підтримало 71% колективу...
    Я бачу в цьому розслідуванні помсту. А хтось плагіат...
    Можно з будь кого зробити або клоуна, або Президента. Головне правильно маніпулювати інформацією. 

    Тоді я правильно роблю, що шукаю  роботу в інших країнах...
     

    То бажаю Вам і всім тим, хто сперечається  - здоров"я, поваги до іншого і менше "лозунгів та клейміння"
    Давайте поважати працьоватих людей сьогодні. 
    Бо завтра в Україні нікому буди оперувати.

    І остатнє.
    Пане Олеже, подскажіть, будь ласка, які є ресурси (бажано з безоплатним доступом) для перевірки робіт на плагіат (можно на мій мейл - є в першому листі). Попередньо дякую.

    З глибокою повагою,
    Сергій Тарасенко
    P.S. Перепрошую за 3 сторінки відповіді, але не пропускаю  Ваша система більше 5000 знаків.
    avatar
    0
    6 OS • 08:46, 2019-09-12
    Шановний Сергію Олександровичу!

    Якщо висококласний хірург береться за написання дисертації (тим паче докторської), то він має виконувати певні правила і вимоги щодо її виконання та написання. Це інший вид діяльності, і попередні заслуги у проведенні складних операцій не мають жодного значення.

    Це означає, що цитати мають бути в лапках з указанням правильних джерел, до того ж не має значення, свій матеріал цитується чи чужий. А технологія, коли просто переписується готовий текст ("вирізав" - "вставив") без належного посилання (чи то покликання), у світі аж ніяк не вітається.
    Іще один варіант поширеної технології - вставляти у цей переписаний текст посилання "від фонаря", тобто на будь-які перші-ліпші статті з назвами, що підходять до теми дисертації, аби було побільше вказано джерел у списку літератури.
    І саме цей випадок ми маємо в цій дисертації, тому я й неодноразово пишу, що вказане посилання на джерело є фальшивим, виділяю це жирним шрифтом і навожу докази.
    Можливо, можна технічно помилитися, вказуючи свою статтю з неправильними сторінками, але очевидно, що вставка у текст фальшивих джерел є свідомим актом.

    Коли Товкай переписує текст Щекатурової і на його початку пише, що "нами визначено, що..." (с. 152 дисертації, див. приклад у тексті замітки), то як до цього може ставитися читач? Це Щекатурова щось визначила (раніше), чи пан Товкай (пізніше)?

    Щодо мене - то я пана Товкая не знав і не знаю. Щодо програм перевірки на плагіат - перелік їх є у Вікіпедії.

    З повагою,
    О. С.
    avatar
    7 sergmakar5 • 18:57, 2019-09-13
    О.А.Товкай зняв свою дисертацію з офіційного захисту, що додатково підтверджує правдивість викладених матеріалів щодо недоброчесності та плагіату...
    avatar
    8 neuroendocrinol • 15:17, 2019-09-14
    Шановні судді! "Не судіть самі і несудимі будете".
    avatar
    9 neuroendocrinol • 16:03, 2019-09-14
    Хочу додати щодо плагіату. Посилання на статтю Вельмишановного С.М. Чернька, так це не стаття, а лекція з медичної газети України, що не є рекомендованим ДАКом фаховим науковим виданням, присвячена проблемі синдрому Кушинга, де викладені відомі в науковій літературі факти без посилань (редакця їх не друкує). Зараз такі видання називать як джерело інтернету. У мене теж є такі лекції в цій газеті, вони знаходяться у відкритому доступі для всіх бажаючих. Тому плагіат з газети - це смішно, бо в лекції також присутні і відомі всім з підручників з ендокринології клінічні ознаки гіперкортицизму. У проф. Чернька С.М. є більш значні наукові роботи, на які посилання є обов`язковими.
    Щодо плагіату із статті Л.В. Щекатурової, то його тут нема, тому що Вона у 2015 р опубліковала 2 статті з однаковим (на 100%) змістом результатів досліджень: одну самостійно у МЕЖ №2, другу вже в соавт. з Череьком С.М, Товкаєм О.А. в журналі Центру. Тому представлення сумісних результатів не є плагіатом, оскільки стаття написана трьома авторами без вказівки в журналі на конфлікт інтересів. Чому Л.В. Щекатурова двічі опубліковала однакові результати нам невідомо, але це є вже самоплагіат та недоброчесність, нажаль. Це вже опрелюднено і буде предметом розгляду відповідних інституцій. 
    По т.з. фальшивим джерелам (а правильно некоректним), і тут справа в тому, що такі "опуси" зустрічаються і у відомих виданнях, в т.ч. друкованих, особливо терапевтичних, і пов`язано з багаторазовим "перетіканням" джерел із одної статті в іншу протягом певного часу. Знайти першоджерело іноді не так легко. А 2-3 некоректних посилання на всю дисертацію - це навіть не в межах похибки. Але це є предметом розгляду опонентів, рецензентів, головних редакторів тощо, а не цього інтернетвидання!!!!!!!!!!!! Хоча це не знімає відповідальності з пошукачів всіх дисертацій. Вважаю, що так буде справедливо.
    Взаємовідносини професійні і особисті вчителя і учня мене не турбують. Але відновити рівновагу у фактах я вважаю за потрібне. Нічого особистого, погляд зі сторони.
    Кирилюк М.Л. - експерт ДАК МОН України з клінічної медицини (2012-2019).
    avatar
    0
    10 OS • 18:57, 2019-09-14
    Шановний пане Кирилюк!

    Не має значення, звідки переписується текст без належного посилання - з наукової статті, з монографії, збірника тез чи з медичної газети. У будь-якому випадку це буде плагіат, якщо не вказано джерело інформації. Зісно, що в лекції можуть бути "також присутні і відомі всім з підручників з ендокринології клінічні ознаки гіперкортицизму", але авторські права лектора тут присутні стосовно компоновки матеріалу, його подачі тощо, і просто так брати й переписувати навіть лекцію - це порушення авторських прав і плагіат.

    Стосовно фальшивих джерел - вони є фальшивими саме тому, що їх не було в тому тексті, звідки той переписувався, а були додані саме автором - Товкаєм. Тому ні про ніяке "багаторазове "перетікання" джерел із одної статті в іншу" мова не йде і йти не може.

    А Ваші намагання обмежити право аналізу дисертацій опонентами чи рецензентами, а не "інтернетвиданнями", тобто будь ким, просто смішні.
    avatar
    Copyright http://false-science.ucoz.ua/ © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz