Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях
Четвер, 2024-04-25, 02:05
Головне меню

Пошук

Корисні посилання
  • StrikePlagiarism - Пере- вірка документа на плагіат

  • Календар
    «  Січень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Архів записів

    Головна » 2015 » Січень » 6 » Про псевдонауку і паранауку
    22:27
    Про псевдонауку і паранауку

    Що розуміють під псевдонаукою? Що таке паранаука, і коли вона перетворюється в псевдонауку?

    Згідно з Вікіпедією (https://ru.wikipedia.org/wiki/Псевдонаука), псевдонаука – це діяльність або вчення, яке усвідомлено або неусвідомлено імітує науку, але насправді не є наукою. Головні характеристики псевдонауки – це некритичне використання неперевірених методів, сумнівних і часто помилкових даних; заперечення можливості спростовування тверджень; ігнорування фактів, що суперечать висунутій концепції; відмова від експериментальної перевірки, від проведення дослідів, які можуть поставити під сумнів висунуту теорію; апеляція не до вчених, а до засобів масової інформації, політичних діячів, релігійних теорій; претензія на "революційний" переворот в науці і технологіях; намагання автора удавати з себе жертву гоніння зі сторони офіційної науки та інше.

    Від псевдонауки слід відрізняти "паранауку" ("квазінауку", "альтернативну науку", "неакадемічну науку" чи "народну науку", – як тут не згадати "народного академіка" Трофима Лисенко!), яка досліджує явища, що не можуть бути відтворені, яка не містить модельних об'єктів, не може науково пояснювати і передбачати (https://ru.wikipedia.org/wiki/Паранаука). До паранаук належать алхімія і астрологія (які дали початок розвитку хімії і астрономії), хіромантія, спіритизм, фізіогноміка, уфологія, френологія, вчення про "біополе" тощо. Деякі з "народних" наук – народна медицина, народна педагогіка, "кулінарні науки" та інші – систематизують та дидактично оформлюють отриманий роками і століттями досвід, але й не претендують на відповідність науковому методу.

    Але як тільки паранаука претендує на відповідність науковому методу, на створення конкуренції, альтернативи науковому знанню, вона, як пише Вікіпедія, стає псевдонаукою. Псевдонауками в наш час стали стародавні алхімія, астрологія й нумерологія, до псевдонаук належать і сучасні "хвильова генетика", уфологія, телепатія і телекінез, графологія, валеологія, гомеопатія та інші (https://ru.wikipedia.org/wiki/Псевдонаука).

    Проблемі псевдонуки присвячена стаття двох українських вчених – В. Локтєва та І. Трахтенберга, що вийшла в 2010 р. (див. тут).

    Але і псевдонауці, і паранауці слід протиставити помилки в плануванні та під час проведення експерименту, помилки в аналізі отриманих результатів та навіть відверту фальсифікацію наукових досліджень. Особливе місце тут посідає плагіат, боротьба з яким є одним із основних завдань Комісії з питань боротьби із лженаукою та фальсифікацією наукових досліджень, створеної при Президії Національної Академії медичних наук України.

    Олег Смірнов, 06.01.2015

    Переглядів: 2066 | Додав: OS | Рейтинг: 2.6/5
    Всього коментарів: 0
    Copyright http://false-science.ucoz.ua/ © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz