Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях
Неділя, 2024-05-05, 23:34
Головне меню

Пошук

Корисні посилання
  • StrikePlagiarism - Пере- вірка документа на плагіат

  • Календар
    «  Лютий 2018  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Архів записів

    Головна » 2018 » Лютий » 10 » Плагіатні пригоди математичних формул
    17:45
    Плагіатні пригоди математичних формул

    Наш волонтер, побачивши знайомі формули в фаховому журналі, випадково натрапив на цікавий кейс плагіату, якого ніколи не знайде програмне забезпечення.

    Виявляється, три перших параграфи 6-ї глави відомої та широко цитованої книжки – Г. А. Ванин “Микромеханика композиционных материалов”, Наукова думка, Київ 1985 (сторінки 95–105) – були перекладені повністю та дослівно у статті “Mathematical modelling of the elastic behavior of structured geophysical media” (2017, Геофизический журнал №5, т. 39, див. тут).

    Автори цієї статті: N. V. Olali (Nigeria), D. B. Vengrovich (Дмитро Богданович Венгрович, Інститут геофізики НАНУ) та M. P. Malezhyk (Михайло Павлович Малежик, Національний педагогічний університет ім. Драгоманова).

    Легко можна побачити, що формули з російськомовного підручника, виданого 30 років назад у Києві, добросовісно переписуються в статтю 2017-го року, навіть позначення не були змінені:

    Стаття Олалі, Венгровича та Малежика Книжка Г. Ваніна

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Англійський переклад майже дослівний і в цілому непоганий (учасник запозичувального консорціуму з Нігерії постарався?), проте є дивні моменти: середовище (medium) в основному пишеться чомусь “environment”. Малюнки в книжці Ваніна – високої якості, проте в статті наших «математиків» зроблені дуже грубо.

    Мова в книжці Ваніна йде про композиційні середовища з включеннями, а в плагіатній статті, судячи з резюме та висновків, – про структуроване геофізичне середовище, що, може, чимось і схоже на композиційні середовища (штучні матеріали), але учасники запозичувального консорціуму цього не обгрунтовують.

    Є в статті й нові моменти: три малюнки з 14, резюме та три абзаци висновків в кінці.

    А головна новизна в статті – це те, що розпочатий новий метод в генерації статей для звітності та дисертацій, і ніяка програма з репозитарієм такого плагіату не знайде, а довідку від МОН про відсутність плагіату автори отримають.

    Цікаві й цитування у статті. Звісно, книжку Ваніна учасники консорціуму не цитують. А ось на сторінці 98 статті замість цитування [45] книжки Крістенсена наведене цитування з майже дослівно повтореним описом статті одного з авторів – Малежика – 2001 року (залишається висунути гіпотезу, що там, мабуть, переписана книжка Крістенсена).

    Цікавою є й дуже різностороння людина – громадянин Нігерії Н. В. Олалі, який є співавтором таких, наприклад, статей, як:

    1. Оценка качества функционирования системы управления авиадвигателями в задачах идентификации ее технического состояния (2014, див. тут);
    2. Information technology of support of decisionmaking in ergatic system (2014, див. тут).
    3. Modeling creep processes in aging polymers (2016, у співавторстві з М. Малежиком, див. тут).
    4. Про особливості репрезентативно-ілюстративного способу доведення деяких теорем математичного аналізу з урахуванням професійної спрямованості студентів (2013, у співавторстві з В. Залізко із НПУ ім. Драгоманова, див. тут).

    В цих статтях теж багато підозрілих математичних формул. Хто хоче дослідити ці статті?

    Ірина Єгорченко

    Переглядів: 6889 | Додав: OS | Рейтинг: 3.0/4
    Всього коментарів: 1
    avatar
    0
    1 OS • 19:45, 2018-03-03
    Стаття вилучена редакцією журналу (http://journals.uran.ua/geofizicheskiy/article/).

    avatar
    Copyright http://false-science.ucoz.ua/ © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz