Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях
Четвер, 2024-03-28, 23:49
Головне меню

Пошук

Корисні посилання
  • StrikePlagiarism - Пере- вірка документа на плагіат

  • Календар
    «  Серпень 2019  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031

    Статистика

    Онлайн всього: 2
    Гостей: 2
    Користувачів: 0

    Архів записів

    Головна » 2019 » Серпень » 21 » Плагіат в дисертації асистента кафедри Вадима Уварова, або знову кафедра загальної хірургії №1 НМУ
    10:55
    Плагіат в дисертації асистента кафедри Вадима Уварова, або знову кафедра загальної хірургії №1 НМУ

    Плагіат в дисертації асистента кафедри Вадима Уварова, або знову кафедра загальної хірургії №1 НМУ

     

    Не так давно в дисертаційній роботі Р. Добуша, виконаній на кафедрі загальної хірургії №1 НМУ імені О. Богомольця (завідувач кафедри Дронов О. І.), був виявлений плагіат, завдяки чому робота не була допущена до захисту (див. тут).

    Нахабне копіювання чужого тексту та рисунків у тій роботі наштовхнуло на думку щодо можливого плагіату в інших дисертаціях цієї кафедри. Тож до вашої уваги пропонується аналіз дисертації, яку захистив у 2015 році Вадим Юрійович Уваров: «Профілактика та лікування ускладнень гострого панкреатиту» (завантажити її можна тут). Плагіат, що в ній був виявлений, мав джерелом переважно дисертацію наукового керівника В. Уварова – професора Інни Олександрівни Ковальської, яка була захищена в 2006 р. на тему «Лікування гострого панкреатиту з пріоритетом збереження екзо- і ендокринної функцій підшлункової залози» (завантажити її можна тут).

    У цій, так би мовити, дисертації В. Ю. Уварова присутні практично всі можливі варіанти академічної недоброчесності:

    · плагіат тексту

    · плагіат рисунків

    · плагіат таблиць

    · фальсифікація результатів

    · самоплагіат тексту й рисунків.

     

    Під час написання своєї «роботи» В. Уваров часто-густо замінював тільки цифри, залишаючи при цьому скопійований текст без змін. В одних таблицях чужий текст залишав частково, а в деяких таблицях повністю скопіював і текст, і цифрові значення, тобто маємо таблиці, що ідентичні за змістом! Слід зазначити, що цифрові значення в таблицях – це результати дослідження, то ж їх повний збіг фактично означає фальсифікацію результатів дисертаційної роботи, а не тільки плагіат.

    Статті, де співавтором був Уваров, і з яких був запозичений текст без належного цитування:

    1. Дронов А. И., Ковальская И. А., Уваров В. Ю., Горлач А. И. Особенности патогенетического подхода к лечению острого некротического панкреатита. – Укр. ж-л хірургії, 2013, №3, с. 145–149 (завантажити).
    2. Дронов О. І., Ковальська І. О., Уваров В. Ю., Дронова В. Л. Діагностика гнійно-септичних ускладнень панкреатичного некрозу. – Шпитальна хірургія, 2013, 3, с. 109–110 (завантажити).
    3. Дронов О. І., Ковальська І. О., Уваров В. Ю., Горлач А. І., Федорук В. І., Бурміч К. С., Лиходей К. О., Швець Ю. П. Вплив апаратного плазмаферезу на бар'єрну і моторно-евакуаторну функції кишечнику у хворих на гострий некротичний панкреатит. – Клінічна хірургія, 2013, № 4, с. 24–27 (завантажити).

     

    Наведемо порівняльні таблиці, в яких ідентичні фрагменти виділені жовтим кольором, а перенесені чи замінені слова – бірюзовим.

    А ось і з’явився приклад заміни типу «м’ясо на шоколад»: пан Уваров видаляє запис про антибіотик азитроміцин із дисертації І. Ковалевської і вписує процедуру «лікувального плазмаферезу» (як він пише в тексті своєї дисертації), залишаючи ті самі числа в таблиці! Та фальсифікує не тільки дані в таблиці, але й наступні рисунки з електрокінезіограмами, де знову замість антибіотика – плазмаферез, а картинка та сама!

    Як, напевно, прийнято на цій кафедрі, В. Ю. Уваров сплагіатив рисунки з дисертації І. А. Ковальської. І тут також слід зазначити, що ці рисунки – не просто рисунки, а документальне підтвердження виконання автором експериментальної частини його дисертації, тобто ще один доказ фальсифікації результатів.

    Вищенаведені факти плагіату таблиць та рисунків по експериментальній частині дисертації Уварова свідчать в цілому про фальсифікацію результатів дисертації, а отже така робота не може вважатись науковим дослідженням.

    У своїй «дисертації» Уваров В.Ю. також широко використовував самоплагіат. Як мінімум із 3-х наукових публікацій були взяті рисунки та текст, при цьому належного цитування цих робіт немає, ба більше – вони взагалі відсутні в списку літератури до дисертації.

    Мотиви такого ганебного вчинку, який зробив асистент кафедри загальної хірургії №1 НМУ імені О. О. Богомольця Вадим Уваров, достеменно не відомі і не є об’єктом даного академічного розслідування. Проте постає питання: якщо Уваров-«науковець» не гребує фальсифікувати наукові результати та красти чужу інтелектуальну власність, то наскільки адекватний це лікар-хірург та викладач університету? Опосередковано відповідь на це питання може дати Google, який, як відомо, «знає все». Пошуковий запит дає цікаву інформацію: виявляється, лікар-хірург Уваров займається не хірургією, а “Оказывает услуги комплексной очистки организма. Занимается лечением цирроза печени, гепатита В и С, воспаления желчного пузыря и панкреатита. В работе применяет терапию озоном” (посилання: https://likarni.com/doctor/uvarov-vadim-juryjevich). Завжди вважалося, що гепатити лікує інфекціоніст, цирози – терапевт, а хірург оперує, але ж не «оказывает услуги…». За даними офіційного сайту НМУ імені О. Богомольця, Вадим Юрійович Уваров є асистентом кафедри з 2005 року, тобто спочатку 10 років особа без наукового ступеня була на посаді науково-педагогічного працівника, потім у 2015 р. він захищає кандидатську «дисертацію», але з такою якістю, що все одно не може вважатись науковцем; а тепер ще він і практичний хірург, який займається озонотерапією та лікуванням вірусних гепатитів, які до хірургії та до педагогічної роботи мають ну дуже далекий стосунок, і тоді логічно виникає наступне питання: за які досягнення чи «послуги» Вадим Уваров користується такою довірою у свого керівництва?

    Підсумовуючи, скажемо, що дисертація В. Ю. Уварова є наочним прикладом застосування всіх можливих форм академічної недоброчесності: фальсифікації результатів, плагіату, самоплагіату. Більше того, викладач державного університету отримує суттєву надбавку з державних коштів за науковий ступінь, який йому забезпечила сфальшована дисертаційна робота.

    Чи є справедливість, спитає більшість читачів? Є! Плагіат – це ганебне явище, яке необхідно викорінювати з української науки. Кожна особа, котра, як пан Уваров, імітує наукову діяльність, має пам’ятати, що рано чи пізно це може бути викрито, і таких осіб чекає позбавлення ступеня!

    Академічна спільнота буде спостерігати за розвитком цієї ситуації та вимагати адекватної реакції від керівництва НМУ імені О. О. Богомольця, Державної атестаційної комісії МОН України та НАЗЯВО.

    Андрій Шевченко

    Фото з сайту nmu.ua

    Переглядів: 2710 | Додав: OS | Рейтинг: 4.6/13
    Всього коментарів: 0
    avatar
    Copyright http://false-science.ucoz.ua/ © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz